Начало
НачалоЗаболяванияЕндокринни заболяванияДаибетно стъпало
Даибетно стъпало

При не добър медикаментозен контрол и при напреднал стадий се наблюдават характерни изменения на стъпалото. Те се дължат на засягане на периферните нерви от болестта и от там се засягат и мускулите, които се инервират от тези нерви. Мускулите са с намален тонус и не могат да поддържат пръстите на краката в нормалната им поза. Освен това се нарушава трофиката на кожата на краката и се развиват трудно зарастващи рани, които често водят до ампутация на части от крака.

Диабетното стъпало причинява тежка инвалидизация. Ранното диагностициране на ДС е основен проблем. Неговата профилактика е неговото най-добро лечение.

За да бъде ефективно лечението на диабетното стъпало, то трябва да бъде: навременно, комплексно при екипен, мултидисциплинарен подход, продължително - при стационарни и амбулаторни условия, с непрекъсната профилактика на рецидивите, с обучение и реобучение, с ангажиране на здравната система и обществото.

Ранната диагноза, профилактика и лечение на усложненото диабетно стъпало се осъществява чрез специализирано лечение на рисковите фактори и усложнения на диабетното стъпало в специализирани центрове за диабетно стъпало. Там се прави оценка на локалния статус на стъпалото.

Диабетното стъпало е силно деформирано поради атрофия на малките мускули на стъпалото. Пръстите са силно прекръстосани, главичките на метатарзалните коси са силно изпъкнали, кожата е суха, често се развиват гъбичкови инфекции и се наблюдава локален едем.

Основните принципи на лечението включват скриниране и индификация на болните с повишен риск за диабетно стъпало, добър гликемичен синдром, лечение на рисковите фактори като диабетната полиневропатия, комплексно лечение на диабетното стъпало и неговите усложнения, обучение и реобучение на пациенти и обучаващи.

Трябва да се уточни и характера на стъпалната язва (невропатна, исхемична, невроисхемична), степента на стъпалната лезия и провежданото лечение на диабетната полиневропатия.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator