Начало
НачалоСексуално здравеБялото течение | CP
Бялото течение | CP 17 декември 2007

Влагалищното бяло течение произхожда от лигавицата на влагалищната стена и може да се дължи както на възпалителни и на невъзпалителни процеси. Възпалението може да се дължи на действието на различни микроорганизми: гонококи, шигели, стафилококи, ешерихия коли и др. Сред причините от невъзпалителен произход, водещи до поява на влагалищно бяло течение са навлизането в препубертетен или в пубертетен и период повишена секреция на естрогени.


Бяло течение от маточната шийка се наблюдава при болестни процеси, ангажиращи шийката на матката, например при гонорейна инфекция.

Маточното бяло течение е обусловено от болестни процеси, засягащи най-вече маточната лигавица. Най-често се касае за възпаление от гонореен, туберколозен или септичен характер.
Бяло течение, дължащо се на болестен процес в маточните тръби, се среща много рядко.

Най-чести са вестибуларното и влагалищното бели течения, обусловени от неспазването на добра хигиена или от наличие на възпалителен процес. Значително по-рядко причина за вестибуларно или влагалищно бяло течение са туморни образувания.

Характерът на бялото течение (количество, консистенция, цвят, мирис) до голяма степен може да подскаже на специалиста-гинеколог какъв е произходът на течението. Точната диагноза обаче може да бъде поставена с помощта на микроскопско и на бактериологично изследване на влагалищния секрет, както и с помощта на специална апаратура.

Основното в лечението на бялото течение е отстраняване на причината за него. От изключително значение е да се спазва изрядна лична хигиена, особено на половите органи. Храната трябва да бъде висококалорична, лесноусвоима и богата на витамини.

При възпалителен процес на влагалището нерядко много ефикасни се оказват влагалищните промивки със запарка от цвят на лайка и сода за хляб, както и тези със смрадлика.


Вижте още:

Проблеми с менструалния цикъл

Хапчето "антибебе“ – не само контрацептив, но и предпоставка за щастлив полов живот на дамите


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator