Начало
НачалоЗдравни новиниОткриха ген, свързан с алкохолната консумация
Откриха ген, свързан с алкохолната консумация 14 март 2007

Ген, свързан с комуникацията между нервните клетки в мозъка, влияе директно върху консумацията на алкохол при мишки. Това сочи ново проучване. Учените все още не знаят дали подобен ген с подобно влияние съществува у хора.

Генът Grm7 кодира рецепторен подтип, който инхибира освобождаването на глутамат и други невротрансмитери в мозъка. Учените идентифицитали генен вариант - полиморфизъм, който намалява количеството на Grm7 иРНК в мозъчната тъкан. Мишки, които притежават този вариант, консумират повече алкохол от мишките с високи нива на Grm7 иРНК.

"Резултатите показват голямата роля, която глутаматът играе при привикването към алкохол. Докато допаминът традиционно е в основата на неврохимията на зависимостта към алкохол и наркотици, нови проучвания сочат, че глутаматната система играе важна роля в пристрастяването.

Ако бъдещи проучвания покажат, че подобен генен вариант е свързан с алкохолните проблеми у хора, това може да довде до изработването на нови лекарства, които да лекуват алкохолната зависимост, контролирайки нивата на генния продукт на Grm7 или модулирайки активността на самия ген.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator