Начало
НачалоЗдравни новиниМикроваскуларните усложнения на диабета се обуславят и от фамилни фактори
Микроваскуларните усложнения на диабета се обуславят и от фамилни фактори 05 декември 2007

Фамилни фактори повлияват риска от микроваскуларни усложнения при диабет тип 1, като тези фактори са независими от тези, които предразполагат към развитието на самия диабет. Това се съобщава в The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

За да установят връзката между фамилните фактори и микроваскуларните усложнения при диабет тип 1, учените провели проучване, включващо 8114 участника: 4935 пробанда с диабет тип 1, 921 братя и/или сестри и 695 родители.

"Наличието на диабет тип 2 у родителите е свързано с развитието на ретинопатия, нефропатия и невропатия", отбелязват авторите на проучването.

Учените установили още, че при болните, чиито брат или сестра има диабет 1, рискът от микроваскуларни усложнения е както следва: 9,9 за ретинопатия при пациенти, чиито брат или сестра има ретинопатия, 6,18 за нефропатия при диабетици, чиито брат или сестра има нефропатия, и 2,2 за пациенти, чиито брат или сестра има невропатия.

Учените наблюдавали по-голяма честота на невро- и ретинопатия при жените с диабет тип 1 в сравнение с мъжете със същия тип диабет. Освен това те установили, че рискът от усложненията е правопропорционален на продължителността на болестта и е по-малък при пациенти, диагностицирани на по-ранна възраст.


Вижте още:

Неалкохолният мастен черен дроб е рисков фактор за диабет и метаболитен синдром

Дневните разходки понижават риска от сърдечни усложнения при диабет тип 2


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator