Начало
НачалоЗдравни новиниТютюнопушенето увеличава риска от ректален рак при жени.
Тютюнопушенето увеличава риска от ректален рак при жени. 15 март 2007

Жените, които пушат, имат двойно по-висок риск от развитие на ректален рак в сравнение с жените, които никога не са пушили цигари. Това се твърди в ново проучване, публикувано наскоро.

Рискът корелира с броя изпушени цигари на ден, давността на тютюнопушенето и възрастта."Отказването от цигарите е още един начин за профилактика на ректалния рак", отбелязва д-т Електра Паскет от Ohio State University.

Учените изследвали честотата на колоректален рак при повече от 140 000 жени на възраст между 50 и 79 години, участвали в друго, дългосрочно проучване.

51% от жените са отбелязали, че никога през живота си не са пушили, докато 42% са отговорили, че са пушели в миналото, а 7% - че пушат и в момента.

Било установено, че жените-пушачи имат 95% повишен риск от ректален рак, но нямали по-голям риск за развитие на рак на колона. Резултатите били получени след анализиране на други фактори, повлияващи развитието на колоректалния рак.

Тези фактори включват: възраст, етническа принадлежност, фамилна обремененост, физическа активност, употребата на нестероидни противовъзпалителни средства, хормонна терапия, употреба на алкохол, внос на калций, фибри и мазнини, диабет.

Подобен анализ не е открил връзка между тютюнопушене в миналото и повишен риск за колоректален рак, отбелязват учените. Според тях резултатите са още една причина за да се промотира отказването от цигарите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator