Начало
НачалоЗдравословно храненеПрекомерното пиене на бира удвоява опасността от подагра
Прекомерното пиене на бира удвоява опасността от подагра

Подаграта е една от най-древните човешки болести, и е основният причинител на артрит при мъжете.

Болестта е известна и като "царска" болест. Навремето се смятало, че това е страдание на богатите, аристократите, големците, на хората, които живеят охолно. Обяснението е просто - всички болни от подагра са пълни, любители на прекомерното пийване и хапване. Подаграта се среща по-рядко при жените, като е възможно проявление единствено след менопаузата.

Най-голям е рискът от подагра при приемането на бира, след което се нареждат спиртните напитки. За сметка на това в изследването се казва, че умереното приемане на вино, е безопасно, но ако става въпрос за не повече от 2 чаши на ден.

В изследването проведено от изследователи от болницата Бригхам в американския щат Масачузетс и от специализирани екипи от Харвард са участвали 47 150 човека, наблюдавани в период от 12 години.

Установено е, че колкото повече алкохол се консумира, толкова повече се увеличава рискът от заболяване. Така например болестта има двойно повече шансове да се развие при мъжете които обичат чашката отколкото при въздържателите. Най-тясно е установена връзката с бирата, чиято всекидневна консумация увеличава рискът от заболяване от подагра двойно. При спиртните напитки ежедневната консумация увеличава опасността 15%.

Установено е, че колкото повече алкохол се консумира, толкова повече се увеличава рискът от заболяване. Така например болестта има двойно повече шансове да се развие при мъжете които обичат чашката отколкото при въздържателите.

В класическия пристъп на подагра болният чувства усилващи се остри болки в областта на ставата на палеца на крака. Палецът е зачервен, подут, много болезнен. И най-малкият допир до него носи остра болка, понякога дори предизвиква покачване на температурата.

Болката се дължи на натрупване на кристали от пикочна киселина в засегнатата става. Ако не се потърси лекарска помощ, пристъпът минава от само себе си за около седмица, но ставата на палеца може да остане чувствителна дълго време.

При подаграта рядко се засягат други стави. Въпреки че се проявява само при ставите, подаграта е болест на целия организъм. Най-сериозното усложнение е подагрозният бъбрек. Той се развива в резултат на повишеното количество пикочна киселина в кръвта и увеличеното отделяне на урати - вид камъни в бъбреците. Те предизвикват остри бъбречни колики.

Ако не се лекува, подаграта може да доведе до бъбречна недостатъчност и смърт.

На болните се препоръчва да пият много течности, най-вече алкална минерална вода. Тя предпазва от потенциалната поява на бъбречна недостатъчност.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator