Начало
НачалоСексуално здравеЖените на средна възраст са с по-голям риск от трансмисивни заболявания
Жените на средна възраст са с по-голям риск от трансмисивни заболявания 27 ноември 2007

Експертите посочват, че жените в менопаузата не се включват в програмите за превенция на тези заболявания. Лекарите от Radcliffe Infirmary in Oxford предупреждават, че възрастните пациентки са по-податливи на тези болести, включително и ХИВ.

Изследването на д-р Фариал Махар и д-р Джаки Шерард е публикувано в книгата "Сексуално здраве и менопаузата”.

Бариерната контрацепция е единственият начин за предпазване от предаване на полово - трансмисивни инфекции, дори и на ХИВ.

Но лекарите забелязват, че след като бременността не е вероятна при постменопаузалната жена, много от тези жени не използват кондоми.

Градиентът на полово-предаваните заболявания е нарастнал във всички възрастови групи за последното десетилетие.

Източници от Агенцията за здравна протекция в Англия, Уелс и Северна Ирландия посочват, че сред жените на възраст от 45 до 64, нивото на хламидийна инфекция е нарастнало с 177%, от 150 на 416 случая. Тези данни са за периода 1995 – 2003.

Случаите от гонорея при жените в тази възрастова група са се увеличили с 249%, от 39 на 136.

През 2003 жените на 40 години сформират 7% от пациентите с диагностициран ХИВ, с 2% повече от 2001.

Докато настоящият брой заразени е малък, изследователите посочват, че възрастовата граница на групата нараства и че и тези пациенти се нуждаят от здравна информация. Те казват, че жените в менопауза се игнорират от таргетните групи за обучение за сексуално здраве. Те предполагат, че жените в тази възрастова група са наблюдавани като нискорискови, тъй като се приема, че имат моногамни връзки или че са сексуално неактивни.

Естрогенният дефицит означава, че вагиналната и цервикалната тъкан стават по – чувствителни. Това може да резултира и в абразиото, които водят до повишена податливост на полово предаваните инфекции.

Д-р Шерард добави, че лекарите не приемат за важни сексуалните трансмисивни инфекции, когато лекуват жени в менопауза и че симптомите на менопаузата могат да маскират проявите на инфекцията. „Възможността жената да има нова интимна връзка не е първото нещо, за което докторите се замислят”.

В същото време други специалисти като Джо Робинсън считат, че ХИВ инфекцията също както и половопредаваните болести са често явление само при младите жени. "Това е силно засегнато при младите хора. Ще бъде доста трудно да се говори на възрастните дами за новите им любовни връзки. Това реално е табу - да видиш тази жена, като сексуален обект”, твърди докторът.

Наблюдателите посочват, че мъжете на средна възраст също са значителен рисков контингент, но те често не се консултират с лекар.


Вижте още:

Менопаузата - признаци и симптоми

Жените пушачки са по-застрашени от ранна менопауза


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator