Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни ли са натуралните сокове ?
Полезни ли са натуралните сокове ?

Много хора смятат сока за натурален и съответно полезен продукт, който може да се пие в неограничени количества. Но това не винаги е така.

Често в соковете се съдържа много захар, а и калории. Експерти са установили, че в опаковка от 250 г може да се съдържат до 6 чаени лъжички захар. Един литър сок от грозде съдържа 1100 ккал, а 1 л ябълков сок - 900 ккал.

Върху някои напитки пише, че са произведени "без захар или "с ниско съдържание на захар". Понякога обаче захарта в тях е заменена с изкуствени подсладители, които въпреки че не съдържат калории с нищо не са по-добри от захарта.

В повечето сокове се съдържат много киселини, които способстват за разрушаването на зъбния емайл. Киселите сокове извеждат калция от организма и затова трябва да с употребяват много внимателно, особено при остеопороза.

Голямото количество сок, поето за кратко време, може да доведе до хронична диария.

Съществуват противопоказания за употребата на сок: например язвен колит, гастрити с повишена секреция, панкреатити, язва и други.

100% натуралните сокове се срещат рядко в магазините и обикновено можете да ги познаете по по-високата цена.

Повечето сокове засилват апетита и така способстват за натрупването на излишни килограми. Прекомерното количество захар може да доведе до появата на диабет.

Нектарът също се получава от възстановени сокове. Той е изкуствена напитка, направена от концентрат, захар и вода. Понякога в нектарите се добавят лимонена или аскорбинова киселина (витамин С), натурални ароматизатори.

Количеството натурален сок в нектарите е 25-50%. Те се делят на няколко вида:
- получени от класическите сокове (портокалов или ябълков) чрез разреждане с вода и добавяне на захар;
- от сок на лимон, маракуя, които са с толкова тръпчив вкус, че могат да се пият само след добавяне на захар или в смес с други сокове;
- от банани, праскови, вишни, които приличат повече на пюре.

Концентратът от сок у нас почти винаги се доставя от друга страна. За съжаление в процеса на концентрация под въздействието на високата температура се разрушава половината витамин С, разсейват се ароматните вещества, а някои аминокиселини и въглехидрати променят своята структура и вече не са полезни за организма.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator