Начало
НачалоБременност и ражданеПанкреасът е ключът към диабета, свързан с бременността
Панкреасът е ключът към диабета, свързан с бременността 06 ноември 2007

Нови данни за протеин в панкреаса може да помогнат да се разбере патогенезата на диабета повреме на бременност, съобщиха изследователи от Stanford University Medical Center.

Около 5 процента от жените развиват т.нар. гестационен диабет, който е водещата причина за вродени дефекти при новородени. Счита се, че гестационният диабет е предиспозиционен фактор за по-късно развитие на диабет у децата.

При проучване с мишки учените се фокусирали върху протеин, наречен менин, за който се смята, че предотвратява рака на панкреаса и други органи. Менинът предотвратява панкератичния рак, като блокира растежа на клетките на панкреаса.

Обаче инсулин-продуциращите клетки се нуждаят от по-голям растеж, за да осигурят достатъчно инсулин по време на бременността. Затова панкреасът синтезира по-малко менин при бременните жени. След края на бременността нивата на менин се връщат към нормалните си нива, а клетките в Лангерхансовите острови - до предишния си размер.

Авторите на проучването успели да създадат мишки, които синтезират повече менин. Те открили, че по време на бременност, клетките в панкреаса имали недостатъчен растеж, което довело до гестационен диабет.

"Това показва, че съществува вътрешен код, който контролира растежа на клетките на панкраса, код, който трябва да разбием", обяснява един от авторите. Той допълва, че нивото на менин в панкреаса се контролира от пролактина, който се увеличава при бременни.

Проучването е публикувано в Journal Science.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator