Начало
НачалоЗаболяванияБелодробни заболяванияРанна клинична симптоматика при белодробен рак
Ранна клинична симптоматика при белодробен рак

Оказва се, че голяма част от пациентите с рак на белите доброве имат симптоми на заболяването месеци преди да бъде поставена диагнозата. Най-често споменаваните симптоми са от страна на дихателната система, като кашлица, задух, болка в костите в областта на гръдния кош. Системните симптоми, като астения, адинамия, загуба на тегло, също са чести, въпреки че последният симптом се смята за прояна на напреднал рак. Много от пациентите са пренебрегвали тези симптоми и посещението си при лекар, защото не са правили връзка между оплакванията и болестта.

Белодробният рак е едно от най-честите злокачествени заболявания и водеща причина за смърт от малигнени заболявания в развитите държави, както и у нас. Докато напредъкът в диагностиката и лечението на рака на гърдата, на маточната шийка и на простатата е довела до по-добра преживяемост в последните години, смъртността от белодробен рак остава непроменена.

Високата смъртност в голява степен е последствие от късното откриване на заболяването. Около 80% от пациентите с белодробен рак при първоначалното си диагностициране са вече в трети или четвърти стадий и туморът не може д абъде опериран. Необходими са около осем години на плоскоклетъчвия карцином, за да достигне размер около 30мм. При тези размери той най-често се диагностицира, но рискът от метастази вече е значителен.

Откриването на белодробния рак в по-ранен стадий рязко подобрява прогнозата.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator