Начало
НачалоБременност и ражданеСърдечно-съдови заболявания и бременност
Сърдечно-съдови заболявания и бременност 03 ноември 2007

Сърдечно болните се делят на следните класове

I клас. пациентките нямат клинични оплаквания (симптоми);

II клас. проявяват се симптоми при напрегнати физичеки усилия;

III клас. проявяват се симптоми при рутинна всекидневна работа;

IV клас. симптоми при покой.

Болните от клас I и II понасят добре бременността и майчината смърт е много ниска. Прогнозата за III и IV клас е по-лоша. Такива жени се съветват да не забременяват, преди да се лекуват и да се стабилизира състоянието им. Бременните с III клас имат 80% риск да развиват тежка сърдечна декомпенсация и 5% риск от смърт. При IV клас риска от смърт е 25%.

Прз бременността сърдечното заболяване може да премине от I и II в III или IV клас в около 40% от случаите. Бременните трябва да прекарват на легло 10 часа през нощта и по 2 - 3 часа през деня. Да се извършва само лека домакинска работа, да се пазят от инфекциозни заболявания, особенно от грип и бронхопневмонии. При клас III, ако жената няма категорични желания за деца, се препоръчва терапевтичен аборт, в противен случай бременността е свързана с рискове за здравето и живота на майката. При IV клас сърдечно болна терапевтичният аборт в първия триместър е задължителен.

Миокарден инфаркт. Той е рядък през бременността и у млади бременни. Има единични случаи на инфаркт, но те са при жени над 45 години. Смята се, че бременността е своевременна профилактика за миокардния инфаркт, поради намаляне на склонността на периферните съдове към дилатация, в резултат на хормоналното влияние на естрогена и прогестерона.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator