Начало
НачалоБременност и ражданеПрофилактика на Spina bifida с фолиева киселина
Профилактика на Spina bifida с фолиева киселина 07 ноември 2007

В основата на тази структурна аномалия лежи дефект във формирането и развитието на дъгите на някои прешлени. Най-често се засягат прешлените в лумбалната област на гръбначния стълб. Този дефект възниква през шестата гестационна седмица, когато голяма част от жените не подозират, че са бременни и не взимат съответните мерки за това.

Дефектът може да е покрит с кожа (закрита Spina bifida) или да е отворен (отворена Spina bifida). При част от случаите дефектът пролабира и е изпълнен с гръбначно-мозъчна течност. В тези случаи откриването на Spina bifida с ултразвук е улеснено и образът е типичен. При по-леко изразени форми дефектът може да е съвместим с живота. Но новороденото ще има различни аномалии от намалена слабост в краката и затрудненост в ходенето до уринарна инконтиненция и парализа на долните крайници. Почти 50% от родените деца със Spina bifida умират в първите 5 години. Много малка част от преживелите имат минимални и слабо изразени аномалии.

За профилактирането на Spina bifida се използва фолиева киселина. Тя е водноразтворим витамин B-6, който участва като ензим в синтезата на аминокиселините и на базите на нуклеиновите киселини. Недостигът на този витамин би довел до нарушаване в изграждането на невралната тръба и от там - до появата на Spina bifida.

За това се препоръчва използването на фолиева киселина поне 2 месеца преди забременяване и два след това.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator