Начало
НачалоБременност и ражданеПренатална диагностика
Пренатална диагностика 05 ноември 2007

Според гестационите седмици може се извършват различни изледвания, които да насочат към точни определени болести на плода.

В 11-13 г. с. се провежда фетална анатомия, за откриване на големи малформации и оценка на риска за синдрима на Down, чрез измерването на т. нар. „нухална транслуценция”. Нухалната транслуценция е пространството между кожата и вратната мускулатура на плода. Случай, че е по-голяма от 3 мм е сигнал за повишен риск за раждане на дете със синдрома на Down. Като самостоятелен маркер той открива около 70% от случаите.

През 11-14 седмица се изследват F–HCG (свободен човешки хорионгонадотропин) и PAPP-P (плацентарен антиген) чрез кръвна проба. Ако F–HCG е повишен, а PAPP-P е понижен, се прави хорионбиопсия. Заедно с нухална транслуценция двете изследвания достигат до откриваемост на зесегнатите плодове около 85%, а фалшиво положителните резултати се свеждат до 1%.

През 15-19 г. с. се провежда биохимичен скрининг. Чрез кръвна проба се изследват F–HCG и αFP (фето протеин). Повишените нива на αFP са сигнал за дефект на невралната тръба (спина бифида, аненцефалия) и за дефект на коремната стена. Те могат да се докажат или отхвърлят чрез ултразвук. При повишени F–HCG и понижен αFP има риск за синдрома на Down. При тези резултати се препоръчва извършването на амниоцентеза. Това е метод чрез който се взима околоплодна течност за изследване на генетични болести. В околоплодната течност има живи клетки от кожата на плода. Хромозомният анализ на тези клетки може да докаже редица заболявания на плода, като синдрома на Down и Spina bifida. Процедурата се извършва също в 15-19 г. с. Съществува риск от спонтанен аборт след манипулацията. Този риск е между 0,5-1% и зависи от здравното заведение и опита на специалиста.

Всички тези методи дават възможност за ранно откриване на голяма част от по-изявените аномалии и за своевременно прекъсване на бременността в І и ІІ триместър.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator