Начало
НачалоБременност и ражданеПовръщане през бременност (ранна токсикоза на бременността)
Повръщане през бременност (ранна токсикоза на бременността) 06 ноември 2007

Повръщането може да е преходно или да продължи през цялата бременност.

Emesis gravidarum (Сутрешно повръщане)

Обикновено възниква през първите три месеца на бременността и след това спонтанно изчезва. Проявява се сутрин и понякога с 1-2 повръщания през другото време. Тези повръщания не се отразяват на общото физическо и психическо състояние на жената. Апетитът може да бъде запазен или намален, но отвращение към храна няма. Препоръчва се храната да се приема на малки порции и на интервал от по 2-3 часа.

Hyperemesis gravidarum (Неспирно повръщане)

Това е абнормо повръщане, свързано с разстройство на метаболизма на жената и с последваща ацидоза и дехидратация.

Клинична картина: Преминава през три фази

І фаза – често повръщане, което започва 2 до 4 седмици след закъснението на менструацията. Постепенно повръщанията зачестяват и стигат до 10 – 20 на ден. Най-характерно е рязкото спадане на телесната маса – по 400-600 г на ден.

ІІ фаза – Повръщането се задълбочава, пулсът се ускорява (120 – 140 уд./мин.), кръвното налягане спада, явява се субфебрилна температура. При по-тежки случаи се стига до деструкция на чернодробните клетки. Загубата на големи количества стомашен сок може да доведе до загуба на хлор и калций.

ІІІ фаза – Харектеризира се с нервни и церебрални прояви. Болната е отпусната, изтощена, появява се болка в мускулите и по ходовете на нервните стволове. Появява се парализа на крайниците и след това се стига до кома и смърт.

Лечение: Вливане на големи количества физиологичен разтвор, рингеров разтвор и глюкоза. Прилага се венозно Vit C, всички от групата на Vit B, Ca, Cl, Na. Спазват се и специални диети за стабилизиране на метаболизма на бременната.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator