Начало
НачалоБременност и ражданеИнфекциозни болести и бременност
Инфекциозни болести и бременност 03 ноември 2007

Клиничната картина на инфекциозните болести протича по-тежко, поради намалените защитни сили на бременната жена. Усложнениата се изразяват в спонтанни аборти, преждевременни раждания, интраутерийни увреждания на плода или неговата смърт. Факторите с неблагоприятни влияние са: повишена температура, интоксикация, преминаване на инфекциозният агент през плацентата и директното им въздействие върху плода.

Усложненията зависят от вида и продължителността на въздействие на ифекциозния причинител и от срока на бременността. В началните седмици, преди да е завършила органогенезата, се получават различни органични аномалии, а в по-късни срокове – преждевременно раждане или интраутерийна смърт.

Остри инфекционни болести

Рубеола. През първия триместър увреждането на плода е от 50 до 100%, а през втория – 8 до 50%. Уврежданията могат да бъдат: вродени сърдечни пороци, аномалии на мозъка, катаракта на очите и др.

Грип. В началните срокове тератогенното им въздействие е подчертано: микрицефалия, вълча или заешка устна, аномалии в половите органи. В по-късни срокове води до преждевременно прекъсване на бременността и до сериозни последствия върху организма на бременната (бронхопневмонии, сърдечни усложнения).

Хронични инфекционни болести

Токсоплазмоза. Заразяването става чрез консумация на храна, замърсени ръце или ухапване от заразено животно. Плодът се инфектира трансплецентарно или при преминаването му през влагалището. Усложненията могат да се манифестират непоследствено след раждането или след месеци и години. Те са локализирани в нервната система: спина бифида, хидроцефалия, микроцефалия, миелит; в други органи: хепатит, нефрит, пневмонии, мускулна хипотония; най-често се срещат уврежданията на очите: атрофия на зрителният нерв, вродена катаракта и микрофталмия.

Сифилис. Заразата се предава трансплацентарно с изключение на случаите, когато инфекцията е в последните 6 седмици от бременността. Усложненията се изразяват в интарутерийна смърт или в раждането на плод с множество тежки органични увреждания.

Гонорея. В началните седмици от бременността може да се стигне до спонтанен аборт. При заразяване след 16 г. с. разпространението се ограничава само в долните отдели на женските полови органи. По време на раждането може да се заразят очите на новороденото, ако не се проведе необходимата профилактика.

СПИН. Плодът се инфектира трансплацентарно, при раждане от кръвта на родилката или чрез кърмата. Трансплацентарно плодът се заразява от 25% – 59%, а чрез кърмата около 3%. Трансплацентарно заразените деца живеят средно 2 години и умират от опортюнистични инфекции. Смъртта в първата година след раждането е 50%, до третата – 80%, а към петата – 100%.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator