Начало
НачалоБременност и ражданеПреждевременно прекъсване на бременността (аборт)
Преждевременно прекъсване на бременността (аборт) 03 ноември 2007

По вид абортите се класифицират на спонтанен и изкуствен. Спонтанните от своя страна се делят на ранен и късен.

Ранен спонтанен аборт

Това е едноетапен аборт до 12 г. с. Причините за аборта са дефект в плодното яйце, анатомични и хромозомни аномалии, водещи до формиране на т. нар. „кухо яйце” (липсва ембрион или е загинал). Колкото по-тежки са тези аномалии, толкова по-рано настъпва абортът.

Клинична картина

Кръвотечението е най-сериозният признак, но не всяко кръвотечение значи аборт. Около 20% от бременните в първият триместър кървят, но само половината от тях абортират.

Болката се явява след кръвотечението и се засилва непосредствено преди самия аборт. Тя е слаба, коликообразна и е локализирана ниско в областта на корема или кръста. Много жени се оплакват от тъпа, постоянна болка само в корема, която е израз на стари възпалителни огнища в гениталиите, и не е опасна за бременността.

При заплашващ и започващ аборт се прилага Vit.A, Vit.E, Папаверин и фолиева киселина. Режимът включва и спиране на половите сношения, душове с температура 370 C и редовна дефекация.

Късен спонтанен аборт

Това е двуетапен аборт от 13 г. с. Протича в две времена, както при раждане – изгонване на плода и след това на плацентата.

Главните причини са свързани с маточна и плацентарна патология (маточна малформация, миоми, инфекции, ниско прекрепена плацента), а така също и със заболявания на майката (диабет, бъбречни заболявания и др.).

Клинична картина

Болката е видещият симптом и се характеризира със зачестяване и засилване на маточните контракции. Понякога аборта започва с кръвотечение или с преждевременно изтичане на околоплодните води.

При заплашващ и започващ аборт се прилагат подтискащи контракциите препарати - спазмолитици и магнезий.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator