Начало
НачалоЗаболяванияОчни заболяванияВирусен конюнктивит
Вирусен конюнктивит

Признаци и симптоми:
Повечето вирусни инфекции причиняват лек, ограничен конюнктивит, но някои инфекции може да причинят тежки зрителни увреждания. Двете най-чести форми на вирусен конюнктивит са епидемичният кератоконюнктивит и фарингоконюнктивалната треска

Фарингоконюнктивалната треска се характеризира с треска, възпоаление на гърлото и фоликуларен конюнктивит. Може да се прояви уни или билатерално. Най-често се причинява от аденовирус 3 и по-рядко аденовирус 4 или 7. Корнеалните инфилтрати са рядкост. Тежестта на заболяването варира, но най-често продължителността му между 4 дни и 2 седмици. Докато вирусът изчезва от конюнктиата за около 14 дни, то той остава във фекалиите за около 30 дни.

Епидемичният кератоконюнктивит най-често се проявява като билатерален, палпебрален, фоликуларен конюнктивит с епителен и стромален кератит. Субепителните корнеални инфилтрати са доста по-чести при епидемичния кератоконюнктивит отколкото при фарингоконюнктивалната треска и са съсредоточени в централната част на корнеата. Епидемичният кератоконюнктивит се причинява най-често аденовируси 8 и 19.

Ключовите симптоми на двете състояния включват: възпаление на конюнктивата, сълзене, серозен секрет, ематозни клепачи, точковидни субконюнктивални хеморагии, псевдомембранозни формации и палапиращи се преорикуларни лимфни възли. При тежките случаи се наблюдава срастване на конюнктивата на клепачите и очната ябълка.

Двете състояния са силно заразни. Повечето пациенти отбелязват, че са имали контакт с хора, които са имали зачервени очи или инфекция на горните дихателни пътища. И двете състояни първоначално засягат едното око, като по-късно се разпространяват и към другото.

Патофизиология:
Вирусните конюнктивални инфекции се предават по въздушно-капков и социално-битов път. След инкубационен период от 5 до 12 дни, болестта навлиза в острата си фаза, като предизвиква водниста секреция, конюнктивална хиперемия и фоликулни формации. Лимфните фоликули са повишени, с аваскуларни лезии, вариращи от 0,2 до 2мм. Те имат герминативни центрове, които са активирани срещу инфекциозния агент.

Аденовирус тип 8 може да пролиферира в корнеалните епителни структури и да предизвика характерен кератит и субепителни инфилтрати. Това, заедно с имунния отговор към вирусните агенти, води до струпване на лимфоцити в предната строма, точно под епитела. Понякога се формира конюнктивална мембрана, която се състои от фибрин и левкоцити, а в някои случаи - от колаген и фибробласти. Псевдомембраните се премахват много по-лесно отколкото "истинските мембрани".

Лечение:
Тъй като и двете форми на вирусния конюнктивит са силно заразни, лечението е съсредоточено към профилактиката. Пациентите трябва да се инструктират да не ходят на работа или училище, докато не спре отделянето на воднист секрет. Освен това трябва да им се обясни да не използват общи кърпи, очила и конракти лещи с други.

Медицинското лечение може да варира от студенти компреси и изкуствени сълзи до топикални вазоконстриктори - например naphaphazoline, и стероиди два до четири пъти дневно. При наличието на мембрани, те трябва да се отстранят с влажен памучен апликатор или форцепс. След премахването им, трябва да се предпише топикален антибиотик-стероид като Тобрадекс. Антивирусните медикаменти като viroptic са неефективни срещу аденовирус.

Напоследък се наблюдава напредък в лечението на очни инфекции, причинени от аденовируси. Cidofovir, антивирусен медикамент, прилаган интравенозно срещу цитомегаловирус ретинит, се оказва ефективен и при аденовирусен кератоконюнктивит. Препоръчва се прилагане на топикалната форма 2 пъти дневно. Допуска се, че топикалната форма е ефективан и при херпес симплекс, зостер и Ебщайн-бар вируса.

Важни клинични особености:
- пазете екипировката, инструментариума и мебелите си чисти, за да не заразите пациентите и персонала си.

- повечето офталмолози използват топикалните стероиди само при най-тежките случаи (например ако инфекцията е по зрителната ос и засяга зрителната острота.), както и при рекурентни инфекции. Инфилтратите, причинени от епидемиологичния кератоконюнктивит, преминават без образуване на белези върху корнеата

- казвайте на пациентите си да очакват влошаване на симптомите в продължение на 7 до 10 дни, и че инфекцията няма да изчезне напълно поне до 3-6 седмици. И помнете - не спирайте изведнъж стероидите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator