Начало
НачалоЗаболяванияОчни заболяванияОстър бактериален конюнктивит
Остър бактериален конюнктивит

Признаци и симптоми:
Най-явният симптом е хиперемия на булбарните конюнктивни и еписклерни съдове както на конюнктивата на клепача. Инфекцията може да започне от едното око и да се разпространи на другото. Често се наблюдават фотофобия и дискомфорт, като рядко има значителна болка. Отделя се мукопурулентен секрет и пациентите често съобщават, че при ставане често клепачите са слепени. Зрителната функция обикновено е нормална. Отделеният секрет е корнеотоксичен и често води до епителопатия, която в някои случаи може да доведе до отслабване на зрението и дискомфорт. Поради оттичането на секрета през назолакрималната система, не се наблюдава подуване на преорикуларния лимфен възел.

Патофизиология:
Окото има редица защитни механизми срещу бактериалните патогени: бактериостатични фактори в слъзния секрет, измиващото действие на мигането, имунната система, както и наличието на непатогенни бактерии, които също са бариера за патогенните бактерии. Когато тези защитни механизми са нарушени, може да се развие бактериална инфекция

Бактериите, както и отделяните от тях екзотоксини, представляват чужди антигени, които предизвикват имунна реакция и последващо възпаление. При здраво око, най-често бактериите се елиминират от множеството защитни механизми, обаче при по-масивни инфекции може да се засегне корнеата и околоните структури. Най-честите патогенни бактерии, предизвикващи очни инфекции, са Streptococcus pneumoniae и Pseudomonas aureginosa.

В случаи на много остра бактериална инфекция, симптомите са като описаните по-горе, но изразени в много по голяма степен. Най-честите причинители на острия бактериален конюнктивит са Neisseria gonorrhoeae и Coynebacterium diphteroides. Инфекциите причинени от тези две бактерии са потенциално опасни, тъй като и двата патогена могат да проникнат през интактна роговица.

Лечение:
Както при всяка бактериална инфекция, е необходимо културелно изследване, за да се установи патогенът, както и антибиограма, за да се установи чувствителността му към антибиотичната терапия. Поради добрата прогноза на състоянието, повечето лекари предпочитат употребата на широкоспектърна терапия, като запзват културелните изследвания за пациенти, които не отговарят на терапията.

Възможностите за лечение на острия бактериален конюнктивит са много. Употребата на ширекоспектърни антибиотици като Ciprofloxacin, Ofloxacin, Levofloxacin, Polymixin B-trimethoptim, gentamicin и tobramycin дава отличен резултат срещу повечето грам положителни и отрицателни бактерии, като аминигликозидите gentamicin и tobramycin имат по-слабо действие към стафилококите и някои щамове Pseudomonas. Полиантимикробна терпия може да е необходима, за да се отстранят всички патогенни микроорганизми. Флуорохинолоните от 4-то поколение - moxifloxacin и gatifloxacin имат ефективност към грам (-) бактерии подобна на по-старите поколения флуорохинолони, но имат повишена активност срещу грам (+) бактериите.

Въпреки че антибиотиците премахват патогенните бактерии, те не успокояват възпалението. Ако корнеата е интактна, може да се приложи съпътстваща терапия с кортикостероиди - prednsiolone, fluoromethalone или loteprednol. Идеални са и комбинациите от антибиотик-стероид като: neomycin-polymixin B - dexamethasone, tobramycin - dexamethasone, gentamicin - prednisolone и пр.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator