Начало
НачалоЗаболяванияОчни заболяванияАлергичен конюнктивит
Алергичен конюнктивит

Симптоми:
Алергичните реакции при човека имат различни признаци и симптоми. Очните алергични състояния варират от едва доловими симптоми като сърбене, сълзене на очите, съпроводени с лека хиперемия до обширни възпалителни реакции. Най-честите симптоми са: сърбеж, парене и сълзене на очите, като секретът е воднист. В повечето случаи анамнестично се установяват предишни алергични състояния. Най-важните симптоми, характерни за алергичния конюнктивит, са подуване, червени, едематозни клепачи, конюнктивални папили, непалпиращ се преорукуларен лимфен възел.

Патофизиология:
 Алергичните реакции са хиперреактивност на имунната система към чужди субстанции - т.нар имуногени или алергени. Отговорът може да бъде вроден или придобит. Ключовият компонент на очната алергична реакция е мастоцитът. Когато мастоцитите взаимодействат със специфични алергени те се дегранулират, като изхвърлят химични медиатори в заобикалящите тъкани. Главните медиатори са хистамин (който повишава съдовия пермеабилитет, предизвиква вазодилатация, сърбеж, бронхоспазъм и повишена мукусна секреция), неутрални протеази (които генерираат други инфламаторни медиатори); арахидонова киселина (основен компонент на циклооксигеназния път).

Лечение:
Тъй като има различни видове очни възпалителни рекации, лечението е насочено главно към намаляване на симптомите. Най-ефективното лечение на алергичния конюнктивит е елиминацията на алергичния фактор, въпреки че невинаги това е възможно. Препоръчва се налагането на студенти компреси, приложението на изкуствени сълзи и лубриканти, които могат да отмият алергена.

Топикалните декогнестанти предизвикват вазоконстрикция, като намаляват хиперемията, хемозата и другите симптоми, забавяйки освобождаването на на медиаторите в тъканите. Топикалните антихистамини - Emadine и Livostin, както и оралните антихистамини също са добър избор. Стабилизаторите на мастоцитите като Alamast, Alocril, Alomide и пр. инхибират освобождаването на хистамин, но действието им е забавено. Най-често се употребяват медикаменти, които са комбинация от антихистамини и стабилизатори на мастоцитите - ketotifen, azelastine. Последните са изключително подходящи при лечение на сезонни алергии.

Топикалните нестероидни противовъзпалителни средства като ketorolac и voltaren имат индикация при умерени възпалителни реакции. При по-тежки алергии може да се изплзват топикални стероиди като prednisolone, loteprednol. Loteprednol е топикален стероид, специално предназначен за алергични очни възпаления. Той е ефективен дори и при много тежки случаи и изследвания го сочат като сравнително безопасен за продължителна употреба при очни алергии. Препоръчва се мониториране на пациентите, които употребяват препарата повече от 10 дни.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator