Начало
НачалоЗдравни новиниПрекаленото гледане на телевизия може да предизвика хипертония при децата
Прекаленото гледане на телевизия може да предизвика хипертония при децата 03 ноември 2007

Гледането на прекалено много телевизия може да предизвика хипертония при деца с наднормено тегло, това сочи ново проучване.

"Резултатите илюстрират нуждата от родителски и лекарски контрол върху децата с наднормено тегло относно техните навици като гледането на телевизия например", отбелязва авторът на проучването д-р Джефри Швимер - доцент по педиатрия в University of California в Сан Диего.

Проучването включвало 546 участника на възраст между 4 и 17 години, които са били изследвани за затлъстяване в клиники в Калифорния и Охайо от 2003 до 2005 година. Била събрана информация за прекараното време на децата пред телевизора, кръвното им налягане и индексът на телесната им маса (ИТМ).

Учените открили, че степента на затлъстяване и гледането на телевизия са основни и независими предиктори за развитие на хипертония.

Децата, които гледат телевизия от 2 до 4 часа дневно, имат 2,5 по-висок риск от развитие на хипертония в сравнение с децата, гледащи телевизия по-малко от 2 часа на ден. Тези, които гледат повече от 4 часа телевизия на ден, имат 3,3 пъти по-голям риск в сравнение с децата, които стоят пред телевизора между 2 и 4 часа.

Лекарите препоръчват гледането на телевизия да бъде ограничено до 2 часа дневно. Те отбелязват, че предишни проучвания са доказали, че намаляването на телевизията може да доведе до загуба на тегло без да има промяна във физическата активност.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator