Начало
НачалоЗдравни новиниНова леща ще лекува "перде"
Нова леща ще лекува "перде" 01 ноември 2007

Учени от няколко области обединиха усилия за създаването на леща за хора, страдащи от катаракта (очно перде), предаде АНСА. В проекта участват Националният институт по астрофизика, Лабораторията за молекулярни повърхности и нанотехнологии към Университета в Катания, както и италианската фирма "Sifi".

За „пердето” е известно, че може да промени цветовете и образите, а ако не се лекува, може да доведе до ослепяване. Лечението се свежда до замяна на помътнялата кристалинна леща с имплантирана, която се нарича вътреочна леща.


Новите лещи няма да могат да възпроизведат целия биологичен механизъм, но освен, че ще коригират зрението, те ще предпазват окото от вредните УВ лъчи на Слънцето и дори ще доставят дозирани количества лекарства директно в окото.


Проектът е на стойност 12 милиона евро. 75% от тях са предоставени от италианското Министерство на университетите и научните изследвания.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator