Начало
НачалоСексуално здравеМъжка контрацепция
Мъжка контрацепция 30 октомври 2007

Официално има само два типа мъжка контрацепция – вазектомията, която обикновено е необратима, и презервативите.

Учените продължават да се опитват да “изобретят” нов начин мъжете да контролират плодовитостта си.

В университета във Вашингтон е била изпробвана мъжка контрацепция под формата на хормонален режим. Той включвал два хормона, вече налични на пазара: тестостерон - гел, който се използва от мъже с по-ниски нива на този хормон, и прогестин под форма на инжекции, с името "ДепоПровера", който се използва от жени. Мъжете прилагали гела всеки ден, а прогестинът им бил инжектиран на всеки три месеца. В резултат на това, производството на сперматозоиди се прекратило у 90% от участниците. Мненията на самите участници в проучването обаче варирали много – шестима от мъжете се отказали от изследването, от останалите 38 половината били със смесени чувства или неудовлетворени.

Друг опит за мъжка контрацепция бил направен с медикамент, изключен от употреба, тъй като взаимодействал с рецепторите на тестисите за витамин А. Недостатъчното количество от витамина в тестисите, потиска производството на сперматозоиди. Все още не е известно обаче, дали лекарството не е токсично за хора, макар изследванията върху плъхове да не показали вредни ефекти в краткосрочен план.

Метод подобен на вазектомията, но с надежда да бъде обратим, бил разработван от университета в Колумбия, САЩ. При него със специални “щипки” се притискат vas deferens – каналите, през които преминават сперматозоидите. Същите тези канали се прекъсват при вазектомията, но при новоразработвания тип контрацепция, се възлага прекъсването на плодовитостта да е обратимо. Изследванията върху опитни животни показват възвръщане на плодовитостта след кратковременна употреба, но няма данни дали след по-продължително приложение резултатите биха били същите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator