Начало
НачалоЗдравни новиниБио-обратна връзка: Как да използвате мисълта си, за да подобрите здравето си
Био-обратна връзка: Как да използвате мисълта си, за да подобрите здравето си 29 октомври 2007

Мечтали ли сте някога просто да можете да заповядвате на симптомите си да изчезнат? Учените са разработили нова лечебна техника, в която се разчита именно на силата на мисълта.

Био-обратна връзка е нов лечебен метод, в който се разчита на контрола на мисълта върху тялото. Проследявайки различни процеси и използвайки Вашият отговор на стимули от определена апаратура, специалистът ще се опита да Ви научи да контролирате някои неволеви процеси като мускулен тонус, кръвно налягане, сърдечна честота.

След като веднъж се научите да разпознавате и контролирате тези процеси, можете да използвате био-обратната връзка, за да облекчавате симптомите на редица заболявания като астма, синдром на раздразненото черво, гадене и повръщане свързани с химиотерапия, главоболие, високо кръвно налягане, топли вълни и други. Дори да нямате заболяване, методът може да ви помогне да се чувствате по-добре.

Пациентите биват обучавани на метода в клиники по физиотерапия, медицински центрове и болници. Една сесия продължава от половин до един час. В какво се състои тя: Терапевтът поставя сензори върху различни части на тялото. Например може да бъде проследен мускулния тонус на шийните мускули по време на главоболие причинено от техния спазъм. Вие получавате информацията от сензорите във вид на звуков или светлинен сигнал. По този начин, започвате да асоциирате съответния симптом (в случая главоболието) с някоя функция на тялото (в случая тонуса на шийните мускули).

След като веднъж започнете да разпознавате връзката между симптома и физиологичния процес, от който той произтича, следващата стъпка е да се научите да предизвиквате волево положителни промени в тялото свързани с тази функция – в случая да отпускате волево шийните мускули, когато сте в момент на физически или психически стрес. Вашата цел е да се научите да възпроизвеждате този отговор, когато сте сами – без присъствието на терапевта и апаратурата.

Каква техника ще използва терапевтът зависи от конкретния здравен проблем и поставената цел. Например сензори, които измерват мускулния тонус (електромиография), могат да се използват освен в описания случай, също и за обучение за облекчаване на болки в гърба и шията например.

Положителният ефект на био-обратната връзка върху изброените в началото на статията заболявания е доказан с клинични проучвания, но учените нямат представа как работи той. Много хора които са изпробвали био-обратната връзка не могат да обяснят по какъв начин са способни да контролират телата си и да успокояват симптомите си. Резултатите обаче са налице.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator