Начало
НачалоЗдравни новиниЛечението за Паркинсон може да повлияе преценката
Лечението за Паркинсон може да повлияе преценката 31 октомври 2007

Силната мозъчна стимулация, която подобрява моторните фукнции при болестта на Паркинсон, може да предизвика импулсивност. Нови проучвания сочат, че причината се крие в това, че силната стимулация повлиява способността на мозъка да забавя активността си, когато прави трудно решение.

Мозъчната стимулция се извършва, като се използва имплатиран невростимулатор, който изпраща електрически импулси в областта на субталамичното ядро, което контролира движенията и блокира абнормалните нервни сигнали, които предизвикват тремор, ригидност, мудност в движенията и проблеми с походката. Процедурата се използва при пациенти, които не се повлияват от лекарства.

Широко е известно, че този вид лечение може да предизвика загуба на задръжните механизми и други когнитивни дефицити и "като цяло може да не подобри общото здравословно състояние на пациентите, въпреки че предизвиква силно подобрение в моторните фукнции", отбелязва д-р Франк от университета Аризона в Тускон.

"Нашите открития показват, че пациентите трябва да бъдат мониторирани за поддатливост към грешни преценки и вземане на грешни решения", добавя той.

За проучването пациенти, болни от Паркинсон, и контролна група от здрави хора били подложени на компютърни тестове, като задачите включвали вземането на лесни или трудни решения, последните от които по принцип отнемат повече време.

Пациентите били наблюдавани по време на силна мозъчна стимулация, без стимулация и по време на лечение с леводопа. Учените открили, че при мозъчна електростимулация скоростта, с която пациентите взема ли трудни решения, нарастнала и даже се стиганло до момент, когато трудните решения били вземани по-бързо от лесните. При изключена електростимулация скоростта на вземане на решения при пациентите била еднаква с тази при контролната група.

Остава да се установят въпроси като дали има някаква връзка между волтажа на електростимулацията и поведението респ. вземането на решения и дали има специфични области в субталамичното ядро, които така да бъдат стимулирани, че да се повлияе само моторната дейност без да се засягат когнитивните способности.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator