Начало
НачалоЗаболяванияОчни заболяванияКъсогледство и далекогледство
Късогледство и далекогледство

При преминаването си през окото, светлинният лъч минава през няколко оптично активни среди - роговицата, камерната вода, лещата и стъкловидното тяло. Крайният образ е умален и обърнат, като за ясно виждане, е необходимо последният да попада точно върху ретината.

Миопия (късогледство)

Миопията или т.нар късголедство е състояние, при което е нарушено виждането надалече.

При миопията има несъответсвие между пречупвателната способност на окото и предно-задния размер на окото. Хората, страдащи от късогледство, имат увеличен предно-заден размер и образът се формира пред ретината - такива хора не виждат ясно далечно разположените предмети.

Факторите, предразполагащи към развитието на миопия, не са напълно изяснени. Напоследък се отдава голямо значение на фамилната обремененост. Факторите от ежедневието като хранене, начин на четене, компютрите, гледането на телевизия, не са доказано предразполагащи към късогледство, но може би оказват влияние.

Миопията се развива обикновено още в ранна възраст - след 6-7 годишна възраст, като с израстването на детето тя прогресира. Такива деца се взират в предметите, присвиват очи, появяват се бръчки. Увеличаването на диоптрите спира към 20-25 годишна възраст. Миопията се дели на слаба - до 3D, средна - между 3 и 6D, и силна - над 6D. При някои хора се наблюдава и т.нар злокачествена миопия, при която се достигат над 20 диоптъра. Злокачествената миопия носи риск от отлепване на ретината, затова такива пациенти трябва да бъдат редовно мониторирани. При хора, страдащи от миопия, се наблюдава по-често отлепване на стъкловидното тяло, което само по-себе си не е опасно, но у малък процент от хората може да предизвика отлепване на ретината.

На хората, страдащи от миопия, се изписват очила с двойно-вдлъбнати лещи (sph-). За лечение на миопия се използва и т.нар LASIK процедура. При нея с микрокератом се премахва горният епителен слой на роговицата, след това с есхимерен лазер последната се ремоделира и отново се поставя епителният слой, изрязан с микрокератома. При LASIK процедурата миопията се коригира в по-големи граници от хиперметропията.

Хиперметропия (далекогледство)

При далекогледството образът се формира зад ретината. Предно-задният размер на очната ябълка е намален. Хората с хиперметропия изпитват затруднение с фокусирането на близко разположените предмети. С включването на акомодационните способности на окото, дефектът се ограничава, но с възрастта последните намаляват.

При възрастни - над 45 годишна възраст, се наблюдава т.нар старческо далекогледство - пресбиопия. При нея е нарушена еластичността на лещата и при отпускане на циниевите връзки, тя не променя значително пречупвателната си способност. Резултатът е същият като при хиперметропията - образът се формира зад ретината

При далекогледството се предписвят очила с изпъкнали лещи (sph+). Състоянието също може да се коригира с LASIK, но в по-ограничени граници

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator