Начало
НачалоБременност и ражданеДиабет и бременност
Диабет и бременност 27 октомври 2007

В света има над 1,5% милиона жени в млада репродуктивна възраст болни от диабет. Бременните имат повишен риск от усложнения, а за плода е характерна макрозомията.

През първите седмици на бременността въглехидратният метаболизъм се променя рязко. Увеличава се образуването на инсулин и чувствителността на тъканите към него. През втората половина на бременността настъпват в известна степен противоположни промени – умерена инсулинова резистентност.

Диабетът се класифицира по следният начин: Тип I (инсулинозависим), който е най-тежката форма; Тип II – инсулинонезависим. По време на бременност по-често се използва класификацията на White, която отразява годините на болната, продължителността на болеста и сепента на засягане на организма.

През втората половина на бременността плацентата произвежда инсулиназа – ензим, който ускорява разпадането на инсулина. Поради това, с напредването на бременността, се повишават нуждите от инсулин. След раждането инсулиновата нужда намалява, тъй като плацентата вече липсва.

Бременните диабетички са склонни към инфекции, нефропатии и ретинопатии. Вродени малформации на плода се срещат до 8 пъти по-често. Поради тази причина е много важно бременните стриктно на спазват съответната диета и да следят редовно кръвната си захар.

Рискът детето на унаследи диабета от майката е 1%, но ако и двамата родители са болни, той се повишава до 5 %.

Ако диабета е компенсиран и състоянието на бременната и плода е добро, обикновено се чака спонтанно раждане. Ако има усложнения може да се извърши и планово цезарово сечение. Родилките диабетички могат да кърмят децата си.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator