Начало
НачалоБременност и ражданеМногоплодна бременност
Многоплодна бременност 26 октомври 2007

Децата родени при многоплодна бременност се наричат близнаци, а според техният брой бременността е двуплодна, триплодна и т. н. Към момента на раждането многоплодна бременност е 0,4 – 1,6 %. Многоплодната бременност е с по-голяма честота в най-ранни срокове (до 20 %) и постепенно намалява към края на първи триместър. Този феномен е известен като синдромът на изчезващия близнак.

Причините за настъпване на многоплодна бременност не са напълно изяснени. Тя може да се развие в следните случаи: наследствено предразположение, изкуствено стимулиране на овулацията, хормонални въздействия и др.

В зависимост от начина на възникване на бременността имаме еднояйчни (монозиготни) и двуяйчни (двузиготни) близнаци.

Еднояйчни близнаци. Допуска се, че появата им е свързана с:

1. Оплождането на яйцеклетка с две или повече ядра, като всяко от тях се съединява с ядрено вещество от сперматозоида и образува зародишен зачатък.

2. Един ембрионален зачатък в стадий на делене се обособява на две части, всяка от които дава началото на отделен плод.

Ако ембрионите не са достатъчно отдалечени един от друг се развиват сраснали близнаци (сиамски). В зависимост от момента, в който става разделянето на клетъчната маса, могат да се развият близнаци с отделна плацента, амнион и хорион или само с общ хорион и много по-рядко – с една плацента, хорион и амнион.

Двуяйчни близнаци. Причините за такава бременност са :

1. Едновременното узряване и овулация на два или повече фоликула в един яйчник.

2. Едновременното узряване и овулация на два или повече фоликула и в двата яйчника.

3. Оплождането на две или повече яйцеклетки, узрели в един фоликул.

При многоплодната бременност майчиният ораганизъм е много по-натоварен и за това се срещат по-голям брой на съпътстващи заболявания. Много често бременносста завършва до 37 г. с. (четири седмици преди термин), а много по-рядко се среща преносената бременност. Най-опасно при многоплодната бременност е възможността са се получи заклещване между близнаците ако единият е в седалищно, а другият в главично предлежание. Друго характерно патологично явление е възникването на артерио-венозен път между двата близнака, при което единият е донор и снабдява с кръв другият близнак, който се явява реципиент. В резултат на това донорът е анемичен, развива се непълноценно и може да загине, а при рецепиента се наблюдава обратния ефект – той става хипертрофичен.

Най-голям брой близнаци, родени от една бременност, е отбелязан през 1811 г. на о. Сицилия. Родили са се 13 деца – шест момичета и седем момчета.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator