Начало
НачалоНашето здравеНяколко съвета за приема на медикаменти
Няколко съвета за приема на медикаменти 26 октомври 2007

Медикаментите са "външна намеса", която цели да улесни възвръщането на баланса в организма. Вида и дозата на медикамента се преценяват от лекаря индивидуално за всеки конкретен случай. Ето защо трябва да се отнасяме към предписанието с най-голямо внимание.

Ето няколко съвета, които ще Ви помогнат да изпълните най-точно предписанието на лекаря и така да се възползвате максимално от ефекта на лекарството:

1. Когато получавате рецепта, обърнете внимание на това колко пъти на ден трябва да приемате лекарството, в какво количество и трябва ли да бъде приемано на гладно. Попитайте лекаря си какво е най-добре да направите, ако пропуснете прием.

2. Уведомете лекаря, ако приемате и други медикаменти. Някои лекарства си взаимодействат и е възможно това да компрометира ефекта им или да предизвика допълнителни странични ефекти. Например някои антибиотици могат да намалят ефективността на оралните контрацептиви.

3. Не спирайте лекарството по-рано от предписания срок, без да сте се консултирали с лекаря си, дори да се чувствате добре. В някои случаи това може да има сериозни последствия. Например спирането на антибиотик веднага щом изчезнат симптомите, но преди предписания срок, създава опасност за връщане на инфекцията и развитие на резистентност към антибиотика на микроорганизмите причинили заболяването.

4. Старайте се да изпълнявате точно предписанието - не приемайте по-ниски или по-високи дози от предписаните, не пропускайте приеми. Неточностите в това отношение могат да компрометират ефекта от лечението или да предизвикат странични ефекти.

5. Не споделяйте лекарството, което Ви е помогнало с други хора, които на пръв поглед изглежда да имат същия проблем. За да има оптимален ефект, вида и дозата на медикамента се преценява от лекаря индивидуално за всеки конкретен случай. Например Вашият познат може да има съпровождащо заболяване, за което това лекарство е противопоказано.

6. Спазвайте инструкциите за съхранение на медикаментите и не ги използвайте след изтичане на срока на годност. Пазете ги на недостъпно за деца място.

7. Ако лечението Ви причинява дискомфорт, веднага уведомете лекаря си.

Правете всичко, което смятате за добре, за да не се налага да приемате медикаменти. Организмът разполага със страхотни механизми за поддържане на баланса си  - нека бъдем на негова страна.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator