Начало
НачалоБременност и ражданеРазвитие на плода
Развитие на плода 24 октомври 2007

Акушерските месеци са 10 и всеки от тях е с продължителност по 28 дни. В календарни месеци, бременността е с продълзителност 9 1/3 месеца. Бременността се отбелязва в лунарни месеци – mensis lunaris (m. l.)

В началните месеци ембрионът се развива много бързо, поради което възрастта се изчислява от деня на оплождането (концепция). Това е т. нар. концепционна възраст на ембриона.

Яйце: Продукцията на концепцията през първите две седмици след оплождането се означава като яйце. Този период обхваща момента от оплождането до вгнездването на яйцеклетката в маточната стена. През по-голяма част от времето оплодената яйцеклетка е свободно подвижна в маточните тръби и в матката. Изхранването на яйцето става за сметка на хранителните материали, намиращи се в самата клетка.

Ембрион: Този пероид продължава от 3 г. с. до 8 г. с., смятано от деня на овулацията, или 5 до 10 г. с. от първия ден на последната менструация. Ембрионът е с дължина 4 – 5 мм. Сърцето е пропорционално по-голямо, отколкото съответства на размера на тялото. При ултарзвуково изследване може да се открият сърдечните пулсации. Налице е начален стадий на развитие на горните и долните крайници. Започва оформянето на пъпната връв. Ембрионът е с дължина около 22 – 24 мм. Главата му е значително по-голяма в сравнение с размерите на тялото. В този период са оформени ушите и пръстите на крайниците.

Плод: Периодът започва от 9 г. с. считано деня на овулацията. Характерно за този период е, че в плода вече не се оформят нови тъкани, а съществуващите до тогава структури нарастват и узряват.

III лунарен месец: 9 -12 г. с. (считано от първия ден на последната менструация). Дължината на плода е 7 - 9 см. В костите се откриват огнища на вкостяване. Пръстите на крайниците са ясно оформени и личат нокти. Изявени са различията във външните полови белези.

IV лунарен месец: 13 - 16 г. с. Дължината на плода е 13 -17 см и тежи 100 г. Външните гениталии са добре оформени, което позволява да се определи пола чрез ултразвуково изследване. Кожата е нежна и прозрачна.

V лунарен месец: 17 – 20 г. с. Дължината на плода е 25 см., а масата - 300 г. Кожата му губи своята прозрачност и се покрива с нежно окосмяване (лануго). Започва отлагане на подкожна тлъстина.

VI лунарен месец: 21 -24 г. с. Плодът достига маса около 600 г. и дължина – 30 см. Главата е по-голяма, отколкото съответства на размера на тялото.

VII лунарен месец: 25 -28 г. с. Плода достига маса 1000 г и дължина 37 см. Кожата му придобива розов цвят.

VIII лунарен месец: 29 -32 г. с. Дължината на плода е 40 -42 см и тежи 1500 - 1700 г. Подкожната мастна тъкан е по-добре развита.

IX лунарен месец: Средната дължина е 47 см, а масата е около 2500г. Формите на тялото стават по-закръглени поради по-обилното отлагане на подкожна мастна тъкан.

X лунарен месец: В края на този период плода е достигнал пълно развитие и тежи 3000 - 3500 г. и е дълъг 48 – 50 см. Новороденото е с добра жизненоспособност.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator