Начало
НачалоСексуално здравеМъжкият пубертет
Мъжкият пубертет 24 октомври 2007

Пубертетът при мъжете настъпва между 10 и 14-годишна възраст. По време на най-интензивния растеж, момчето расте с 8-13 см на година, като на 16-годишна възраст достига 98 % от височината като възрастен

Промените в мъжкия организъм преминава през следните стъпки:

1. Оформят се тестисите и скротумът - в началото на пубертета се наблюдава леко нарастване на тестисите. Това обикновено започва между 10 и 13 годишна възраст. Развитието на тестисите и скротума продължава през целия пубертет и завършва между 14 и 18 годишна възраст. Освен нарастването се наблюдава пигментиране и набръчкване на кожата на скротума. Тестисите са образувани от специална тъкан, организирана като правилно наредени тръбички - "семенни каналчета". През този период каналчетата нарастват и клетките преминават през няколко различни стадия. Произвеждането на сперматозоиди започва в началото на пубертета и през живота си човек произвежда милиарди.

2. Окосмяват се половите органи - обикновено този процес започва в началните етапи на пубертета - между 10 и 15-годишна възраст, като в началото окосмяването е с прав косъм, като по-късно се появява къдрав косъм. Космите стават все по гъсти и тъмни започват да се разпространяват нагоре към коремната област и по скротума. Истинското окосмяване настъпва доста по-късно от първичното.

3. Еякулация - настъпва година след уголемяването на тестисите - обикновено около 13-14-годишна възраст.

4. Растеж на краката, ръцете и пениса - ускореният растеж може да започне и на 11 - 13 годишна възраст, но най-често това става на възраст около 14 години. Пенисът започва развитието си обикновено от около 10 - 14 годишна възраст. Тялото расте неравномерно - най-напред стъпалата, след това бедрата и накрая останалата част на тялото.

5. Мутиране на гласа - дължи се на развитието на ларинкса. Гласът постепенно става по-плътен и по-нисък. Обикновено това съвпада с окосмяването под мишниците.

6. Окосмяване под мишниците и по тялото - появява се няколко години след окосмяването на половите органи и се изразява в окосмяване на тялото и появата на брада.

7. Усилване на мастната и потната секреция - появява се характрен мирис, омазняване на кожата и акне. Кожата става по-груба.

8. Лицето се окосмява - започва успоредно с окосмяването на другите части на тялото и следва определена последователност. Първоначално започва над горната устна. Следват горната част на бузите и под долната устна, а след това и останалите части на лицето.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator