Начало
НачалоСексуално здравеКакви са шансовете ви да се заразите с HIV?
Какви са шансовете ви да се заразите с HIV? 24 октомври 2007

Без съмнение HIV/СПИН епидемията взема все по-големи и големи размери. Макар и незабелижимо, случаите на HIV/СПИН в България се увеличават всяка година. Въпреки че според официалните статистики, серопозитивните в България са под 1000, то реалният брой е някоколко хиляди. Хубаво е, че все повече хора са информирани за опасния вирус и все повече се използват презервативи. Но почти на всеки от нас ни се е случвало да не използваме презерватив. Замисляли ли сте каква е вероятността да сте прихванали вируса?

На този въпрос отговор дават науката и статистиката. Вероятностите дадени по-долу се отнасят за единичен полов акт / употреба на заразена игла (или кръвен продукт). Изчисленията се базират на многогодишни наблюдения и проучвания. Трябва да се отбележи,че посочените долу вероятности важат, ако партньорът е със известен HIV+ статус или да перифразираме: "Ако правя ... със серопозитивен партньор, то статистически вероятността да се заразя е...%"

При кръвопреливане на HIV инфектирана кръв всеки вероятността за заразяване е 90%

Вероятността серопозитивна майка да има серопозитивно дете е 25% (ако майката приема високо ефективна антиретровирусна терапия (HAART) рискът се свежда до 1%)

Рискът за инфектиране при:

- рецептивен анален секс е 50 на 10000
- инсертивен анален секс е 6,5 на 10000
- рецептивен вагинален секс е 10 на 10000
- инсертивен вагинален секс е 5 на 10000
- рецептивен орален секс 1 на 10000
- инсертивен орален секс е 0,5 на 10000
- убождане от игла, инфектирана с HIV e 30 на 10000
- споделяне на игли за интравенозно приложение е 67 на 10000

Трябва да се отбележи, че предаването на вируса зависи от много неща - вирулентност на вируса, вирусен товар в кръвта на болния, генотипа на човека, степента на експозиция на заразен източник и т.н.

Това са данни, получени чрез епидемиологични проучвания. Въпреки ниската предаваемост на вируса (HIV е най-трудно предаваната венерическа болест), последствията са катастрофални. Затова не играйте на руска рулетка, а използвайте презерватив!  Може да се заразите от 100 път, но може да се заразите и от първия път! Винаги след рисков полов контакт или употреба на споделени игли, се тествайте за HIV.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator