Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесСпортна Йога
Спортна Йога

Извън Индия под „йога” обикновено се съвкупността определени пози (асани), които представляват Хатха (или хата) Йога. Ха̀тха йо̀га е вид йога, създадена през XV век от Йоги Сватмарама. Тя е клон на Раджа Йога.Сричката „ха“ означава слънце или жизнената енергия, а „тха“ луна, символизираща умствената енергия. Този вид йога се фокусира върху пречистване на тялото като средство, водещо до пречистване на съзнанието. Тя е катализатора, пробуждащ двете енергии, ръководещи живота. Това включва система за индивидуална здравна профилактика и комплексно самоусъвършенстване на личността.

Най-яркото проявление на системата Йога в съвременния свят е спортната Йога. Тя, както си личи по името, е предназначена за по-спортните натури, хора, които имат нужда от по-сериозно физическо натоварване; за тези, които искат да напреднат в усвояването на по-сложни асани.

Спортна Йога включва не само класически асани с многобройни варианти, но и упражнения, излизащи извън рамките на класическата Йога - комплекси от упражнения за стягане и разтягане на различни групи мускули, антицелулитни упражнения, серия антистрес, комбинация от различни типове нативарване на тялото, отделни упражнения за проблемни зони, стягане на корема, стречинг.
Тялото се оформя и поддържа в перфектна здравословна форма и естетичен вид. Придобива се гъвкавост, еластичност, лекота и грация. Развива се сила и издръжливост, оформят се мускулите, като се използва само собствената тежест на тялото. Активира се горенето на мазнините. Подобрява се кръвообръщението, засилва се имунната система, освобождава се стрес и напрежение.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator