Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияСПИН като сексуално-трансмисивно заболяване
СПИН като сексуално-трансмисивно заболяване

Причинява се от инфекция с HIV 1 и HIV 2 (Human Immunodeficiancy Virus). HIV 1 е по-вирулентен и с по-къс инкубационен период от HIV 2.
При заразяването вирусът в началото не се копира в хиляди копия, докато засегнатата клетка не умре. После, чрез специален ензим, генетичната му информация се копира и остава интегрирана в генома на гостоприемната клетка. Така всеки път, когато се дели засегнатата клетка, тя дава началото на клетки с интегрирана вирусна РНК в генома им. Този процес може да продължава с години, докато внезапно, поради още неизяснени причини, генетичният материал на вируса се активира, напада и унищожава имунните клетки.
Клинична картина - Заболяването протича в четири стадия.
Първична инфекция: Образуват се антитела след две до осем седмици след заразяването. Организмът става серопозитивен. В този период няма никакви клинични симптоми.
Асимптомно вирусоносителство: Може да продължи до пет години. Установява се само понижаване на Т4-лимфоцити.
СПИН-свързан комплекс: Продължава две и повече години. Характеризира се с увеличаване на лимфните възли повече от три месеца в различни участъци на тялото. Придружаващи симптоми са нощно изпотяване, фибрилитет, диария, загуба на телесна маса.
Разгърнат СПИН: Изразява се с чести опортюнистични инфекции (пневмонии, криптококов менингит, туберкулоза, кандидомикозвн сепсис и др.).
Бременността влошава симптомите на СПИН. Често се среща забавяне на интраутерийното развитие на плода и вродени малоформации на главата или на крайниците. Трансплацентарно се заразяват от 25 до 50 % от децата на серопозитивни майки. Заразените деца по този начин живеят средно две години и умират от опортюнистични инфекции. Чрез лактация шансът за заразяване на детето е 3 %. При серопозитивни родилки се предпочита вагиналното раждане, защото досегът със заразената кръв е по-малко от колкото при цезаровото сечение, и така се намалява възможността за зараза.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator