Начало
НачалоЗдравни новиниЛипсата на сън при жени може да доведе до хипертония
Липсата на сън при жени може да доведе до хипертония 23 октомври 2007

Жените, които редовно спят под 7 часа, имат повишен риск от развитие на на хипертония, показва скорошно проучване. Британски учени открили, че сред над 10 000 изследвани при жените, които често спят 6 или по-малко часа, има по-голяма вероятност за развитие на артериална хипертния в сравение с добре почиващите жени.

Проучването установило, че жените, които докладвали, че спят 6  часа, имат 42% по-голям риск от развитие на хипертония, докато тези, които спят 5 часа, имат 31% завишен риск. Проучването не е намерило ясно връзка между количеството сън и кръвното налягане при мъже.

Данните сочат, че може би има полово специфична връзка между липсата на достатъчно съм и високото кръвно налягане. Точната причина не е уточнена

Редица проучвания също свързват липсата на сън с повишен риск от високо кръвно налягане, диабет и инфарк на миокарда. Новото проучване е насочено върху хората със сънна апнея, но има доказателства, които сочат, че липстата на сън, дори при липса на сънна апнея, също води до здравни проблеми.

За целта на проучването д-р Капучио и колеги изследвали 10 300 британски граждани на възраст между 35 и 55 години. По време на двете фази от проучването  20 процента от участниците били диагностицирани с високо кръвно налядане, като рискът бил по-голям при жените, които спят по-малко от 7 часа.


Експертите смятат, че липсата на съм може да допринася за повишаването на кръвното налягане, като държи нервната система в състояние на хиперактивност, което води до промени в тялото - най вече при сърцето и кръвоносните съдове.

Според Капучио са необходими повече проучвания, за да се потвърди хипотезата му и за да се установи защо резултатите при мъже и жени са различни.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator