Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияСифилис като сексуално-трансмисивно заболяване
Сифилис като сексуално-трансмисивно заболяване

Сифилисът води до стерилитет, вътреутробно увреждане на плода или на новороденото.
Причинява се от Triponela pallidum. Инкубационният период е от 10 до 90 дни. След него се появяват овални плитки язви с диаметър от 5 до 20 мм, с гладки очертани ръбове и розово дъно. В началото те са твърди и неболезнени, едва по-късно може да се появи болезненост при бакериалното им инфектиране. По-често тези язви се локализират по вулвата (големи и малки срамни устни, клитор) и входа на влагалището, а по-рядко по влагалищните стени и маточната шийка. Друг водещ симптом е увеличаването на ингвиналните лимфни възли, които са подвижни и неболезнени.
Диагнозата на този етап се поставя чрез микроскопско изследване на ексудата от дъното на язвата при което се визуализира микроорганизма.
До три седмици след появата на язвата се позитивират и серологочните реакции – Wasserman, рекация на Nelsom-Meyer и др.
След шест седмици се появават луетичните кондиломи. Те се различават от острите по това, че имат широка основа, розовочервен цвят, мека консистенция и мацерирана повърхност. Разполага се по външните гениталии и перианално. Тези кондиломи са много богати на микроорганизми и следователно са силно заразни.
Диагнозата се поставя чрез микроскопско доказване на Triponela pallidum от ексудат на кондилом или чрез позитивните серологични реакции.
Лечението е с пеницилин, а при алегия и непоносимост към него алтернативни антибиотици са тетрациклините и еритромицинът.
Рутинното изследване при всички бременни жени на реакция на Wasserman профилактира интраутеринното заразяване и увреждане на плода.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator