Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияРак на маточното тяло (рак на ендометиума)
Рак на маточното тяло (рак на ендометиума)

Смята се, че ракът на ендометриума се дължи на стареенето, промяната в храненето с употреба на повече животински мазнини, както и на повишеното използване на естрогенни препарати. У нас за тази година са регистрирани около 1200 случаи на ендометриозен рак.
Рискови фактори:
1) Географско разпределение - във високо развитите индустриални страни.
2) Наследственост - в 18 - 28 % от случаите.
3) Наднормена телесна маса - от 13 до 23 кг има 3 пъти по-висок риск, а при 50 кг - 9 пъти.
4) Стерилитет, дължащ се на смущения в овулацията.
5) Поликистозен яйчник.
6) Хормоно продуциращи тумори на яйчниците.
7) Менструални смущения.
8) Диабет и хипертония.
Клинична картина:
Основен симптом е кървене от гениталите, дължащо се на разпадането на трошливите ракови тъкани. Болката се явява късно и понякога има характер на родилни контракции. По-късно се появява и флуор със зловонна миризма от разпад на тумора.
Матката при гинекологичен преглед е с нормални размери и правилна форма. При нарастване на тумора може да стане сферична.
Диагнозата се поставя след сепарирано абразио, аспирационен кюретаж, хистероскопия, ултразвук, компютърна томография, рентгенография на бял дроб, урография и цитископия.
Лечение:
Хирургично лечение с премахване ма женските полови органи със или без премахване на влагалището.
Лъчелечението може да е предварително, при което се увеличава преживяемостта. Оперативната интервенция се предприема 3 седмици след това. Следоперативното лъчелечение се предриема само при ниско диференциран рак и при разпространението му извън маточното тяло.
Хормонално лечение - Прилага се Медроксипрогестеронацетат в доза 500 мг два пъти седмично или Provera в доза 200 мг на ден.
Химеотерапия - по-добре се повлияват нискодиференцираните тумори.
Преживяемоста за 5 години е 90 % при висикодиференцираните тумори, а 10 % - при по-напреднали стадии.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator