Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияКарцином на маточната шийка
Карцином на маточната шийка

Карцином на маточната шийка е водещата онкологична паричина за смърт при жените, особено в развиващите се страни. Засяга се сравнително млада възрастова група – между 30 и 60 години. В България годишно се разболяват 700 и умират около 200 жени. Градското население е по-засегнато от селското. Рискови групи са жени с ранно начало на сексуалният живот, често сменящи сексуалните си пратньори, боледуващи от сексуално-трансмесивни заболявания и жени с лоша интимна хигиена.

Ракът може да е под формата на язва или на изпъкнала трошлива и лесно кървяща повърхност. Във вторият случай диагностиката на карцинома е по-трудна. Различават се четири клинични стадия, според разпространението на раковите клетки във самата маточна шийка или в съседните органи – пикочен мехур и ректум.

Клинична картина:

В началото клиничната картина е изключително бедна, само в ¼ случаите имаме контактно кръвотечение. Първите клинични симптоми се появяват много късно, когато ракът се е разпространил в тазовата стена. Пациентката съобщава за болка и проблеми с уринирането. Стига се и до уросепсис.

Лечение:

При по-ранните клинични стадии се премахват половите орагани, като при по-млади пациентки може да се запазят яйчниците. При по-напреднал карцином хирургичното лечение се съчетава и с лъчелечение.

Профилактиката на карцинома на маточната шийка се свежда до взимане на цитонамазка или до провеждане на колпоскопско изследване.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator