Начало
НачалоБременност и ражданеСлед раждането жените поумняват
След раждането жените поумняват 22 октомври 2007

Изследователи са дали докателства, че майчинството дава тласък на възможностите на майките за запаметяване и за учене. Позитивният ефект върху мозъкът може да продължи няколко десетилития.

Централната нервна система при младите родителите се развива усилено, възприятията се засилват. Това е така, защото мозъкът се опитва да се развива в съответствие с изискванията, които се поставят от целия организъм по време на бременността.

Причините за тези нови умствени възможности са свързани с освобождаването на определени хормони, а също така с активацията на някои структури в мозъка. Хормоналните колебания по време на бременността, на раждането и на кърменето увеличават размера на клетките в отделни зони на мозъка.

Проблемът е обаче в това , че майките са твърде изморени от раждането, от грижите за детето и недоспиването, за да използват пълноценно тези нови свои качества.

При участие в грижите за детето, бащата също може да придобие положителните ефекти върху мозъка както майката. Това е така поради наличието на нови предизвикателства. Въпреки че при бащите няма такива хормонални влияния както при майките.

Учените са установили, че жените които са родили първото си дете в по-късна възраст имат по-големи възможност за дълъг живот. Тъй като така мозъкът получава допълнителен стимул, който удължава периода на умствено здраве.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator