Начало
НачалоБременност и ражданеМалко вероятно е сексът в последните дни на бременността да предизвиква раждане
Малко вероятно е сексът в последните дни на бременността да предизвиква раждане 23 октомври 2007

Ново проучване поставя под въпрос мита, че сексът в късните стадии на бременността помага за предизвикване на раждането.
Оказало се че сред жените, които са правили секс няколко дни преди определената дата за индукция на раждането, не се наблюдава по-голяма честота на спонтанните раждания, отколкото сред тези, които не са имали полов акт.

От биологична гледна точка, има достатъчно причини да мислим, че широкоразпространения мит, че сексът може да предизвика раждане, е верен. Например, семенната течност съдържа простагландини, които се използват при предизвикването на раждането, а оргазмът е съпроводен с контракции на матката. Но все пак няма научно доказателство, че половият акт в последните дни на бременността може да предизвика раждане.

За изследването, били подбрани 210 жени с планирана дата за индукция на раждането. Част от тях били инструктирани да правят възможно най-много секс преди индукцията, като инструкциите били дадени около 4-5 дни преди датата.

От 108те жени посъветвани да правят секс, само 60% имали полов акт, в сравнение с 40% в контролната група. От жените които са правили секс, спонтанно раждане имали 56%, а от тези които не са имали полов акт в последните дни преди раждането – 52%, което не е статистически значима разлика.

"Нужно е по-нататъшно изследване в тази област, особено в случаи когато родилките не са поставени под напрежението от предварително планирана дата за индукция на раждането. Също така възможно е да се окаже, че сексът в по-ранните стадии на бременността – около 36-37 седмица, има различен ефект.”, казва д-р Пенг Чионг Тан, ръководител на изследователския екип от Университата в Куала Лумпур, Малайзия.

www.doctorbg.com



 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator