Начало
НачалоЗдравни новиниАкупунктурата намалява нуждата от постоперативно обезболяване
Акупунктурата намалява нуждата от постоперативно обезболяване 22 октомври 2007

Мощните опиоидни аналгетици прилагани в следоперативния период, имат и силно изразени странични ефекти. Ново проучване показва, че използването на акупунктура по време на и след операция, намалява дозата на опиоидите и техните странични ефекти.

"От гледна точка на обезболяването, чрез акупунктура може да се намали количеството на морфина приложен на пациента, и да се подобри качеството на упойката и контрола на болката.", казва ръководителя на изследването Д-р Тонг Джан - професор и заместник ръководител на катедрата по анестезиология при Университетския медицински център в Дюк.

Морфинът е опиоид, мощно болкоуспокояващо средство, което има странични ефекти като гадене и повръщане.
В проучването си, екипът на Джан, анализирал информация от 15 случайно подбрани клинични случая, изследвайки приложението на акупунктурата за намаляване на постоперативната болка. Анализът показал, че акупунктурата може да намали постоперативния сърбеж до 30%, гаденето до 50% и световъртежа до 60%. Около 8 от 10 пациента, страдат от тези странични ефекти на морфина.

Акупунктурата още не се използва широко, тъй като "персоналът трябва да бъде обучен," казва Джан. За да я използват, “хирурзите трябва да имат определена подготовка, но не е необходимо да знаят всяка акупунктурна точка. Точките важни за облекчаването на този конкретен дискомфорт са само няколко.”

Джан казва, че използва акупунктура в около 20-30% от операциите, в които участва. Малко пациенти отказват прилагането на акупунктура и когато го правят то е най-често защото нямат достатъчно информация.

www.doctorbg.com
 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator