Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияПредракови и ракови заболявания на влагалището
Предракови и ракови заболявания на влагалището

ПРЕКАНЦЕРОЗА НА ВЛАГАЛИЩЕТО

Преканцерозите на влагалището най-често се откриват чрез макроскопски оглед със спекулум, а диагнозата се поставя чрез колоскопия, цитологично изследване и прицелна биопсия.

По съвременната номенклатура те се означават като VAIN (вагинална интраепителна неоплазия). Различават се три степени: VAIN – I степен се характеризира с лекостепенна дисплазия на влагалищният епител; VAIN - II степен – средна степен на дисплазия; VAIN- III степен – тежка дисплазия или carcinoma in situ на влагалището. Обикновено, за да се развие VAIN е необходимо да има участък във влагалището, който предварително да се е инфектирал с HPV (Човешки папилома вирус), притежаващ висока онкогенност.

ЛЕЧЕНИЕ: Състои се в разрушението на VAIN – лезиите чрез изрязване, диатермо коагулация или с CO2 – лазерна вапоризация.

РАК НА ВЛАГАЛИЩЕТО

Този вид рак се среща много рядко - 1,5% от всички гинекологични ракове, но е характерен за всички възрасти. Смята се че онкогенните вируси HPV и HSV -2 (херпес симплекс вирус) имат участие.

Клиничната картина се манифестира със засилен флуор и контактни кръвотечения.

Диагнозата се поставя чрез колоскопия и прицелна биопсия.
Ракът се характеризира с четири клинични стади в зависимост от степента на ангажираност на влагалището и другите коремни органи.

Лечението в I ст. е премахване на женските полови органи, а при II и III ст. - лъчелечение. При IV ст. е само палиативно.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator