Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияИзвънматочна (ектопична) бременност
Извънматочна (ектопична) бременност

Извънматочната бременност е процес на имплантация и развитие на оплодената яйцеклетка извън ендометриума на маточната кухина, т. е. на ектопично място.
Заболяването засяга жени във фертилна възраст - между 23-26 години приблизително 50%, а над 30 години – 27%. В България годишно се регистрират над 1400 извънматочни бременности.

Всяка бременност започва като извънматочна, понеже оплождането на яйцеклетката става в тръбите. Нормално олоденото яйце се имплантира в маточната празнина. Нерядко то може да получи нидационна зрялост в момент, когато се намира извън подготвената за приемане матка. Нидацията може да се получи във всяка точка по пътя на яйцеклетката, в резултата на което се развиват следните извънматочни бременности.

ТУБАРНА БРЕМЕННОСТ

Попаднала в маточните тръби, оплодената яйцеклетка не може да продължи и се имплантира преди да достигне нормалното за заселяване място – матката. Причините за това са: увреден тубарен транспорт, поради предхождащо възпаление, дивертикули, яйчникови тумори; хормонални фактори; качество на спермата и др. Бременността може да завърши с разрушаване на яйцеклетката още в първите седмици на бременноста, но може и да се получи тубарен аборт с последваща тубарна руптура с което живота на пациентката е силно застрашен.
Клинична картина: аменорея с болки ниско в корема и кървене от гениталиите.

ОВАРИАЛНА БРЕМЕННОСТ

Оплодената яйцеклетка се нидира в яйчника от който се е отделила по време на овулацията. Причините за това са наличие на ектопичен ендометриум или след предишен тубарен аборт. Честота на овариалните бременности е 0,5 – 3 %.
Клиничната катина се харектеризира с болки и генитално кървене.

ЦЕРВИКАЛНА БРЕМЕННОСТ

При нея нидацията се извършва в цервикалният канал, което води до нейното бъчвовидно издуване. Бременността не надхвърля 20–а г.с. Пациентката се оплаква от силно кървене, уринарни смущения, но липсва болка.

АБДИМИНАЛНА БРЕМЕННОСТ

Тази бременност е в резултат на първично поселяване на оплодената яйцеклетка в абдоминалната празнина или след тубарен аборт, при което жизнеспособната яйцеклетка вторично се имплантира.Честотата на тази бременност е 1 – 2 % от всички извънматочни бременности.
Бременната се чувства особено, има гастро-интестинални нарушения и болезнено усеща движението на плода. При загиване на плода може да се стигне до оформяне да абцес или тяхната калцификация.Има данни за доносен и роден без аномалии плод.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator