Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиКрие ли рискове креатинът?
Крие ли рискове креатинът?

Креатинът е естествено вещество, което участва в енергоснабдяването на мускулите. Енергията за мускулно съкращение се извлича от молекула наречена АТФ (аденозинтрифосфат). Функцията на креатина е да спомага за възстановяването на резервите от АТФ в мускулните клетки.

 
Бъбреците, черният дроб и панкреасът произвеждат по 1-2 гр. креатин дневно. Приблизително същото количество си набавяме дневно чрез месните храни, на които креатинът е естествена съставка.

Креатиновите добавки дават възможност за прием на много по-големи дневни дози от веществото. Крие ли рискове един такъв повишен прием?

Широко разпространен мит е, че ако с лекарствата трябва да сме внимателни, защото по-високите дози са токсични, добавки можем да приемаме без притеснения и то “колкото повече толкова по-добре”. Това разбира се не е истина. Предозирането на добавките също води до увреждане на организма, което макар да не протича драматично като остро отравяне, е също толкова реално.

Установено е, че високите дози креатин, натоварват бъбреците и увеличават риска от бъбречни заболявания. Ето защо креатиновите добавки не трябва да бъдат приемани от хора с бъбречни заболявания, както и от хора с повишен риск от такива (например болните от диабет).

Креатиновите добавки често предизвикват повишение на телесното тегло, което може да бъде погрешно интерпретирано като увеличение на мускулната маса. Повишения вътреклетъчен креатин, предизвиква проникване на вода в клетките на осмотичен принцип, тъй като е осмотично активно вещество. Така че повишението на телесната маса е вероятно да се дължи на задръжка на течности, а не на повишена мускулна маса. Пренасочването на водата към клетките може да бъде свързано с наблюдаваните мускулни крампи, дехидратация и понижена поносимост към високите температури по време на прием на добавката.

На Американската агенция по приложение на храните и лекарствата (FDA) са били докладвани над 30 случая на употребяващи креатин, сред които случаи на болки в стомаха, диария, гърчове, сърдечни аритмии. Все пак няма доказателства, че креатинът е пряк причинител на тези проблеми, но учените апелират за по-задълбочени изследвания върху дълготрайните му ефекти.

Като вещество с ненапълно изучени странични ефекти, креатинът не се препоръчва за все още развиващия се организъм на тийнейджърите.

Най-накрая, в някои продукти количеството на съставката всъщност е съвсем малко. Ето защо е добре да се подбират само реномирани производители на добавката.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator