Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияГенитална туберкулоза
Генитална туберкулоза

Причинява се от Mycobacterium tuberculosi. Най-засегнати са жените между 20 и 40 години.

Входното огнище са белите дробове (90%) и червата (10%), където се образува първичният комплекс. По правило гениталната туберкулоза е вторична, като първичната инфекция настъпва най-често в предпубертетна възраст. При намаляване на имунната защита настъпва десеминация на инфекцията от белите дробове и червата. Най-честата локализация е в маточните тръби, яйчниците и ендиметриума.

Възпалението протича в три фази:

ЛАТЕНТНА ФАЗА: След няколко седмици може да се самоизлекува. Стига се в 90% до запушване на тръбите и до тубарен стерилитет.
ПРОДУКТИВНА ФАЗА: Възпалението достига и се разпространява в маточната лигавица.

ЕКСУДАТИВНА ФАЗА: През тази фаза се стига до настъпване на специфичен перитонит с асцит и туберкулосепсис. Цялата коремна кухина заедно с органите в нея са осеяни с туберкули.

Клиничната картина е много различна при трите форми. Първата латентна форма протича субклинично с проява само на стерилитет. При продуктивната форма има болка, менструални смущения, които се характеризират с метрорагия и аменорея и субфебрилитет. Третата форма се проявявя с фибрилно състояние, интоксикация и силна болка в областта на корема.

Пациентите с генитална туберкулоза са заразни за околните. Лечението се провежда с туберкулостатици най-малко 6 месеца, диспансеризират се за първите 2 месеца. Диспансерен контрол се провежда до 3 години след приключване на лечението. В стационар трябва да лежат първите 2 месеца.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator