Начало
НачалоЗаболяванияГинекологични заболяванияГенитална актиномикоза
Генитална актиномикоза

Причинява се от Actinomyces israelii. Тази бактерия нормално е разпространена в природата, а сапрофитно в устната кухина, стомаха и червата на човека. Има два начина актинимицетите да попаднат във влагалището: чрез ректо-вагинална контаминация (напр. вагино-ректален коитус) или чрез орио-генитален контакт. Благодарение на нормалната лактобациларна флора във влагалището те обикновено биват елиминирани. За да се размножат и да станат патогенни за организма на жената са необходими следните условия: да приникнат вътреклетъчно в лигавицата на влагалището и да се асоциират с други анаеробни бактерии.

Чуждите тела (напр. интраутеринните спирали) благоприятстват появата на тези две условия, затова заболелите са предимно сред този контингент от жени.
Засягат се маточните тръби и яйчниците. Появяват се големи тубо-овариални формации, състоящи се от малки, комуникиращи момежду си абсцеси (приличат на пчелна пита изпълнена с гной).

Клинична картина:

Възпалението протича хронично с фебрилитет до 39° C и болка ниско в корема. Лечението е хирургично с премахване на гнойника, с или без премахване на женските полови органи и с последващо лечение с пеницилин за 4 - 6 седмици.
Профилактика:

Дългогодишните носителки на интраутеринни спирали трябва да се преглеждат най-малко веднъж в годината. Трябва да не се пропуска срока на годност на спиралата, отбелязана от фирмата - производител. Не бива да се поставят спирали на млади нераждали жени.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator