Начало
НачалоЗдравни новиниСъздадоха кръвоносни съдове от кожа
Създадоха кръвоносни съдове от кожа 16 октомври 2007

Учени успяха да създадат в лабораторни условия кръвоносни съдове oт кожа. Те успели да имплантират новополучените съдове в живи тъкани и така да възстановят нарушения кръвен поток в увредените вени и артерии. За пръв път кръвоносни съдове се създават от собствените тъкани на пациента. Целият процес на образуване на кръвоносни съдове по този начин отнел на изследователите между 6 и 9 месеца.

Тъй като съдовете са създадени от собствените клетки на пациента, те не предизвикват реакции на отхвърляне и понеже не се използват синтетични материали, не биха предизвикали и възпалителни реакции.

Процедурата е била приложена при 6 пациента и резултатите след 13 месеца са обещаващи, но въпреки това трябва допълнително наблюдение. Новата техника би дала надежди на хората с атеросклероза, диабет или вродени дефекти. Досегашното лечение на увредените съдове става чрез изрязване на здрави съдове от мишницата и присаждането им в увредените места (т.нар шънтове).

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator