Начало
НачалоЗелена аптекаДевесил, корени / Levisticum Officinalis
Девесил, корени / Levisticum Officinalis

Всички познаваме специфичния аромат на девесила, който употребяваме най-вече за подправяне на рибни ястия. Трябва да отбележим, че това забележително растение не е докрай разгадано и проучено, както безсмъртника например. Открай време се знае, че ефектът му при лечение е бърз, да не кажем твърде бърз.

Корените му са богати на етерични масла, захари, минерали, органични киселини, смоли, кумарин, пектин, скорбяла.Още по времето на митологичните народи са били наричани вълшебни, магически. И това навярно е свързано със силно лечебното въздействие на етеричните масла. Това прекрасно растение е полезно за храносмилането, омекотява дейността на стомаха и червата, влияе много добре и бързо за надвиване на изтощението и вътрешната немощ, вследствие на други заболявания, на кашлица и астма, на бронхит, сърдечни болести, изчиства жлъчката и премахва отоците, причинени от вътрешни болести.Освен това успокоява и нервната система. Отварата от корените му, смесена с малко оцет и коприва помага за заздравяване на дълбоки рани, премахва обриви и спира косопада.

Чаят или студеният извлек от девесиловите корени лекува и изчиства целия организъм. В половин литър вода или червено вино се сваряват в продължение на 10-15 минути 1-2 супени лъжици от пресните или изсушени корени, като се пие по 2-3 пъти дневно по една чаена чаша. Тази рецепта служи и за профилактика – предпазва кръвоносните съдове от склероза.
Прочути лечители като Хипократ, Авицена, Гален препоръчват девесила сварен или накиснат във вино при мозъчни болести, за разсейване на отоци – вътрешни и външни, против нощно напикаване, а смесен с мед – за изчистване и укрепване на организма при натравяния.

Известно е също, че подобно на магданоза и корените от девесила служат за налагане на пострадалото място при ухапвания от отровни насекоми – както с пресни корени, така и отварата от тях действа много оздравително.
При мускулни, костни и ставни заболявания, при силни болки и схващания, баните с отвара от корените, както и от цялото растение, както и превръзките дават много бърз и добър ефект.



източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator