Начало
НачалоЗелена аптекаКоприва, корени
Коприва, корени

Цялото растение, както и нейните корени са наричани открай време топли. Не само поради жаренето с листата й, които винаги дават моментален резултат при болки в костите и схващания. Топлата същност на копривата е съживителна, влияе изключително благотворно върху кръвообращението. Снабдява организма с ценни елементи: силиций, калий, калций, протеин, много желязо, сяра, етерични масла, белтъчини, мравчена киселина и др. Корените на копривата са просто едно богато депо на животоподдържащи вещества. Изсушени – те три години не губят свойствата си.

Действието на чайовете, извлеците, компресите, лапите от тях е много оздравително, при широк спектър на заболяванията: анемии, нарушена обмяна на веществата, диабет, ревматизъм, задух, главоболие, треска, жълтеница, кашлица, подагра, кожни болести, възпаление на лимфите, рани и пр. Освен че са вкусна храна като супи, бульони, ястия, копривените корени (а и цялото растение) са много полезни при отслабване и изтощение на организма, при виене на свят, вътрешна слабост, при авитаминози. Дори само ако вечер залеем няколко корена заедно със стръковете и листата със студена вода, а на другия ден пием от този извлек, ще усетим веднага благотворното действие на това чудно растение.

Древните са знаели много от тайните на копривата и са я използвали заедно с корените и семената при нервни смущения, отслабване на паметта, за укрепване на кръвоносните съдове, на сърцето и духа, както ни съобщават в своите лечебници.

Тези силни и топли копривени корени са особено полезни при диабет, сърдечни и мозъчни заболявания – 1-2 супени лъжици от тях можем да си сварим в половин литър вода или просто да ги накиснем за няколко часа и да пием от техния възкресителен извлек.

Употребяват се и външно – за мазане и компреси – при пострадала кожа, алергии, косопад и пр. Сваряваме ги в зехтин или мас и добавяме към тях оцет – всичко в равни съотношения. Друга много стара рецепта ни съветва да накиснем в 500 грама зехтин 3 супени лъжици от корените. След две седмици извлекът е готов и може да се взема по 1-2 супени лъжици дневно и на гладно – много скоро ще усетим лечебното и силно укрепващо въздействие. Ястията от коприва или подправени, комбинирани с корените й, както и с листата и семената й са едни от най-полезните и за болни, и за здрави.


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator