Начало
НачалоЗелена аптекаМагданоз, корени / Petroselinum crispum
Магданоз, корени / Petroselinum crispum

Във всекидневната кухня обикновено изхвърляме тези корени. Но нека видим за какво можем да ги употребяваме, как ги препоръчват лечителите още от древни времена. Магданозът, който е от семейството на Сенникоцветните е познат от хилядолетия и неслучайно древни народи като вавилонци, перси, гърци, римляни са го обожествявали. Култът към него е бил като към свещен символ на жизнерадостта, която прославя природата. Известно е, че древните гърци са благоговеели пред него. Коренът на магданоза прилича на вретено, забито дълбоко в почвата, ала се вади лесно.Съдържа етерични масла, витамини, калциеви съединения, слуз, захари, соли на желязото, фосфора и още много полезни вещества. Може да се изкоренява през всички сезони и да се използва, както в прясно, така и в изсушено състояние. С отвари, извлеци и лапи от суровия или сварен корен се разсейват отоци, лекуват се пъпки, циреи, гнойни рани, петна. При ухапвания и ужилвания от насекоми отнема отровите, изчиства кожата, включително и на косата. Тази отвара разсейва отоците и на кърмачките. Магданозени корени, накиснати в зехтин и наложени на болното място, успешно лекуват и подагра. Места, засегнати от парези и схващания се налагат и лекуват с корени и плодове от шипка, престояли седмица в зехтин. От най-стари времена е известно, че отварата от корените или салатата от тях поддържа млякото на кърмачките.

Две супени лъжици счукани или нарязани корени, сварени в половин литър вода за около петнайсет минути след кипването, дават отвара, която се пие 3-4 пъти дневно при пясък в бъбреците, възпаления на пикочните пътища и затруднено уриниране, при простатит, при смущения в стомаха и червата, при натравяния. Страдащите от сърдечни заболявания, бодежи в далака, както и от камъни в бъбреците могат да използват сварени в бяло или червено вино корени - две супени лъжици от корените в половин литър вино, подсладено с две супени лъжици мед. Дневно се изпиват по две-три водни чаши.
Може да се направи и мехлем, като в равни количества свинска мас, зехтин, пелин и корени се сваряват до размекване. Горещата смес се прецежда и се налива в кутийки, където застива, а в нея се поставят и 1-2 лъжици оцет и толкова мед. Този мехлем се използва за масажи,компреси, лапи – при подутини, болки в костите,ставите и мускулите, също и при рани.
Яденето на сурови корени се препоръчва от древните лечители не само при температура, треска,възпалителни процеси, а и като питателно и укрепващо организма средство.



източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator