Начало
НачалоЗелена аптекаКиселец / Rumex acetosa
Киселец / Rumex acetosa

Киселецът е един от най-ранните пролетни листни зеленчуци. Пресният киселец съдържа много вода, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, провитамин А, витамини В1, В2, минерални соли, ябълчена, лимонена и оксалова киселини.

 

 

В стари времена считали, че той подобрява храносмилането и служи като добро противоскорбутно средство. В народната медицина отварата от листа от киселец се приемала при разстройства на стомаха и като жлъчкогонно средство при жълтеница и други заболявания на черния дроб. Киселецът не се препоръчва при нарушение на солевия обмен, при възпаление на червата и туберкулоза. В храната се употребяват листата във варен и суров вид (салати). Може да се консервира.


източник: в-к Лечител
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator